Hoge B12 spiegel schadelijk?

B12-injectietherapie schadelijk? Nee ! 
Op 21 -01-2020 kwam het AD met een artikel waarin werd beweerd dat hoge dosis B12 schadelijk kunnen zijn. In het artikel wordt gerefereerd aan een onderzoek van het UMCG ( Universitair Medisch Centrum Groningen). De volgende dag kwamen ook de Telegraaf, Metro en RTL-nieuws ( EditisNL aflevering 16 18.44 uur) met dit nieuws. Dit is fake-nieuws.
Wie het oorspronkelijke  artikel leest bemerkt al snel dat de redactie van het AD niets van het artikel heeft begrepen. Het artikel gaat niet over een schadelijk effect van hoge dosis B12 maar over eerder overlijden aan diverse doodsoorzaken  bij  spontaan hoge B12-spiegels bij patiënten van gemiddeld 50-55 jaar met reeds aanwezig nierlijden.
In het artikel wordt gefilosofeerd over de reden van de hoge B12-spiegels en wordt geopperd dat dit mogelijk op lever- en of nierlijden zou kunnen duiden. Er werden geen aanwijzingen gevonden voor een oorzakelijk verband tussen de hoge B12-spiegel en het groter overlijdensrisico. Patiënten die B12 gebruikten werden zelfs uit het onderzoek geweerd maar men kon dit alleen met zekerheid stellen bij de patiënten die B12-injecties gebruikten. Omdat B12 vrij verkrijgbaar is kon men niet met zekerheid uitsluiten dat er toch patiënten aan het onderzoek meededen die B12-tabletten hadden gebruikt. Klik hier om het wetenschappelijke artikel te downloaden. In het RTL-programma is een onderzoeker van het UMCG aan het woord maar deze zegt nergens dat het innemen van B12 schadelijk is. Hij heeft het, terecht, over een hoge B12-spiegel. Door zijn reactie in de zelf gekozen context van de journalisten te plaatsen lijkt het alsof hij beaamt wat de journalisten zeggen maar dat is dus helemaal niet het geval.
Mijn eerste reactie op het AD-artikel  was: ” wat jammer dat de onderzoekers juist de nadelen van B12 onderzochten en niet de voordelen.” Maar bij bestudering van het originele artikel bleek dat de onderzoekers aanhaakten bij een reeds bestaand onderzoek in Groningen en dat zij daar een B12 bepaling aan toe hadden gevoegd. Zo kun je inderdaad goedkoop onderzoek naar B12 doen.
Een onderzoek naar de voordelen van intensieve  B12-injectietherapie is erg kostbaar en is dan ook nog niet gedaan. Daarmee zijn de mogelijke nadelen van deze therapie dus ook niet bekend en door het Groningse onderzoek ook niet bekend geworden.
Ambulances hebben een overigens een cyanokit bij zich waarin 5000 keer zoveel B12 zit als in 1 ampul B12. Deze hoeveelheid wordt binnen 15 min toegediend en eventueel wordt dit nog herhaald ; totaal dus 10.000 maal de dosering van 1 ampul B12. Op korte termijn in ieder geval dus redelijk onschadelijk.

 

 

Personeelszaken

U hebt het mogelijk al bemerkt. Janine Jansen die sinds eind april de opvolgster was van Lonneke van Aalst heeft is inmiddels vertrokken. Zij kreeg een baan aangeboden op de plek waar zij ook opgeleid was en dit sprak haar meer aan dan haar werkplek aan het venkelveld.

Gelukkig konden wij, ondanks de zomervakantie, toch vlot aan een nieuwe assistente komen. Mandy Klompenhouwer is de opvolgster geworden van Janine en u zult haar vanaf nu op   maandag tot en met woensdag achter de balie aantreffen. Mandy is een ervaren assistente die jarenlang in een huisartsenpraktijk te Varsseveld werkzaam was. Zij zal zich binnenkort op de medewerkerspagina aan u voorstellen

Daarnaast hebben wij Nanda Dihal als extra assistente aangetrokken. Door alle personeelswisselingen zijn enkele administratieve taken blijven liggen. Daarnaast verwachten wij binnenkort extra assistentie-uren nodig te zullen hebben om de aansluiting op het Landelijk SchakelPunt (LSP) in goede banen te leiden. Door de komst van Nanda kunnen deze achterstallige en toekomstige werkzaamheden uitgevoerd worden. ook Nanda is een zeer ervaren assistente, zij werkte jarenlang op een kinderpoli. Ook zij zal zich binnenkort op de medewerkerspagina aan u voorstellen.

Tenslotte had ik in een vorig bericht al gemeld dat Chantal van den Bosch, oud-assistente en de afgelopen jaren praktijkondersteunster voor de preventie van hart-en vaatziekten en longziekten zou gaan vertrekken per medio juli. Wij hadden een zeer plezierig afscheid van Chantal en Chantal is inmiddels opgevolgd door Angela Cuppers in samenwerking met Manon Bouwmann. Geleidelijk aan zal Angela alle preventietaken op zich gaan nemen. Ook zij zal zich binnenkort aan u voorstellen op de medewerkerspagina.

afwezigheid

Afwezigheidsbericht december 2019

In verband rust na nachtdienst en kerstvakantie zal de praktijk gesloten zijn :

 op 12 december en van 23 t/m 27 december 

Waarneming door : Dhr.Rottschäfer, Frielinkstraat 1, tel 323920

 

Herhaalrecepten kunnen zonder tussenkomst van deze arts direct bij de apotheek besteld worden

Avond/nacht/weekeinde: Uitsluitend voor spoedeisende situaties na telefonisch overleg met Huisartsenpost Oude IJssel, Tel. : 329888

 

Telefoonstoring op woensdag 24/4 mogelijk

Heden 24/4/ 19 werd er aan de telefooncentrale gewerkt. De centrale was soms kort buiten bedrijf en de band van het antwoordapparaat dat met deze centrale verbonden is  stond soms niet goed. Hopelijk heeft u daar geen overlast van gehad. Indien wel dan spijt mij dat zeer en hoop ik op uw begrip.

E.L.Ellis

B12 injecties, Hepar Magnesium en andere injecties

Per 1 december worden injecties door de assistente tussen 15.00 uur en 15.45 uur gegeven. Door deze korte ingrepen te bundelen hopen wij te bereiken dat de telefonische bereikbaarheid tijdens de rest van de dag verbetert.
Bent u onverhoopt verhindert op het afgesproken tijdstip? Meldt u dit dan ‘morgens aan de assistente daar de spuiten tussen de middag klaargemaakt zullen gaan worden. Deze zijn niet houdbaar.

griepvaccinatie

De griepvaccinaties worden dit jaar (2018) op 17 oktober alhier in de praktijk gegeven.

Indien u daarvoor in aanmerking komt ontving U eind september  een uitnodiging.

Op de uitnodiging staat een tijdstip waarop u wordt verwacht. Neemt u de uitnodiging alstublieft mee als u komt voor de griepprik.

Meer informatie leest u bij : praktijkinformatie>preventie>griepvaccinatie

 

Nieuwe assistente

Sinds 24 april heeft Renske Lammers als praktijkassistente de werkzaamheden overgenomen van Xenja van Rhedenburg. Xenja was vorig jaar van Didam naar Elst verhuisd en heeft nu werk dichterbij huis gevonden met minder last van files. Renske heeft al in diverse praktijken in Doetinchem gewerkt.

orgaandonaties

Er is een nieuwe tekst geplaatst bij het thema ‘orgaandonaties’.
Zie : gezondheidsinformatie>antroposofisch> orgaandonaties.

Afwezigheid in verband met Vakantie

In verband met de zomervakantie zal de praktijk gesloten zijn van

1/8 tot en met 19/8

Waarneming door : Dhr Rottschafer, huisarts,  tel. 323920 

Herhaalrecepten kunnen zonder tussenkomst van Dhr.Rottschafer direct bij de apotheek besteld worden

Avond/nacht/weekeinde: Uitsluitend voor spoedeisende situaties na telefonisch overleg met Huisartsenpost Oude IJssel, Tel. : 329888

 Wenst u tijdens mijn afwezigheid een antroposofisch huisarts te raadplegen belt u dan naar : Therapeuticum Aquamarijn te Arnhem : tel 026-3512712

 

jubileum chantal- praktijkondersteuner

 

Jubileum Chantal
Chantal begon in december 2003 met een inwerkperiode als doktersassistente. Vanaf 1/1/2004 trad zij in dienst en was tot 1/5/2015 een zeer gewaardeerde assistente, collega
en opleidster van andere doktersassistentes. Vanaf 1/5/2015 ging zij uit dienst als doktersassistente en nam de taak als praktijkondersteunster over van Nettie Colenbrander.
Deze taak vervult zij nu weer met veel genoegen en toewijding. Deze maand juni vieren wij dat zij inmiddels 12.5 jaar aan de praktijk verbonden is. Op 15 juni werd daartoe een verrassingsuitje voor haar georganiseerd in Burgers Zoo tezamen met haar huidige collega’s, ex-collega’s en haar partner. Het was een erg geslaagd uitje en Chantal was zeer verrast.
Mogelijk hebt u er als patiënt hinder van ondervonden want wij waren die dag uiteraard niet bereikbaar en hadden dit omdat het een verrassing was, tegen de gewoonte in ook niet op deze site aangekondigd. Onze excuses voor de overlast.

E.L.Ellis