Boek ‘Chronisch vermoeid’ een 5-stappen herstelplan

Boek Chronisch Vermoeid

31/1/2024: Deze Website wordt binnenkort ge-update  en gebruiksvriendelijker gemaakt

Chronisch vermoeid: wat heb ik toch?

Verschillende ziektebeelden, zoals: long covid, een vitamine B12-tekort, een burn-out, overspannenheid, Myalgische Encephalomyelitis (ME), het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS), fibromyalgie, wintermoeheid een trage schildklier en een slechte slaap kunnen de oorzaak van uw chronische vermoeidheid zijn. De praktijk wijst bovendien uit dat mensen die chronisch vermoeid zijn vaak verschillende vermoeidheidsaandoeningen tegelijkertijd hebben. In mijn boek, de vrucht van tientallen jaren huisartsenervaring op dit terrein, beschrijf ik een herstelplan in 5 stappen, voor het herstel van de eerder genoemde ziektebeelden.

In het boek leest u:

  • Uitgebreide informatie over deze verschillende ziektebeelden;
  • Een gedetailleerd 5-stappen herstelplan;
  • Meer dan 50 ziektebeschrijvingen die illustreren hoe anderen het stappenplan doorliepen.

Ook op deze website kunt u al veel lezen over de verschillende ziektebeelden, het behandelplan en de diverse onderdelen hiervan. Het boek biedt echter meer diepgang, meer details en is de meest actuele versie van herstelplan.

Direct bestellen

 

Het 5-stappenplan

Het 5-stappenplan is een herstelplan waarmee u het best onder begeleiding van mij, E.Ellis, maar wanneer dit niet haalbaar is, desnoods ook zelf (eventueel samen met uw partner/coach), aan de slag kunt gaan om de oorzaak of oorzaken van uw chronische vermoeidheid te achterhalen en te behandelen en daarmee te herstellen.

Vanwege de veelal complexe aard van de klachten, is bewust gekozen voor de opbouw zoals u die in het boek leest. Elke stap in het stappenplan moet in deze volgorde doorlopen worden om te voorkomen dat mensen met vermoeidheidsklachten in een welbekende fuik lopen: de focus op slechts één aandoening, terwijl bij complexe vermoeidheid vaak sprake is van twee of meer vermoeidheidsaandoeningen tegelijkertijd. De verleiding is groot om alleen de pagina’s te lezen die op uw (vermeende) aandoening betrekking hebben, maar daar wil ik al meteen uitdrukkelijk voor waarschuwen: De praktijk wijst namelijk uit dat mensen die chronisch vermoeid zijn vaak verschillende vermoeidheidsaandoeningen tegelijkertijd hebben!

De opzet

Stap 1 begint met diagnose, therapie en behandeling van een mogelijk vitamine B12 tekort met vitamine B12-injecties.
Zeer veel mensen hebben een B12-tekort (ja, ook bij long covid!) en dit wordt vaak verward met een burn-out of een trage schildklier. De klachten zijn nauwelijks te onderscheiden van die bij long covid.

Stap 2 gaat over het behandelen van concentratieproblemen ten gevolge van een burn-out of burn-outcomponent. Deze burn-outcomponent, ook wel omschreven als een hersenmist of ‘brainfog’, kan zijn ontstaan door long covid, een hersenschudding, een tumor, een burn-out, etc. De oorzaak is niet zo relevant; wanneer de concentratie verminderd is moet je daar rekening mee houden. Hoe je dat moet doen, staat in het 4-fasenherstelplan – een onderdeel van stap 2, niet te verwarren met het 5-stappenplan.

Stap 3 behandelt de wintermoeheid, ook wel bekend als de winterdepressie, terwijl een winterdepressie lang niet altijd betekend dat de persoon in kwestie daadwerkelijk depressief is.
De therapie voor wintermoeheid kan ook geweldig goed helpen bij andere typen vermoeidheid zoals fibromyalgie of ME/ CVS.

Stap 4 bespreekt de trage schildklier. Een lastig te behandelen orgaan, waarvan de rol bij vermoeidheid nog altijd wordt onderschat. Deze stap kan alleen door een arts toegepast worden en deze stap wordt alleen in het boek besproken.

Stap 5 gaat dieper in op de behandeling van een slechte slaap. Voorgaande stappen kunnen invloed hebben op verbetering van de slaap, maar soms blijkt het niet voldoende en lijkt de gestoorde slaap een zelfstandig probleem te zijn. Ook deze stap kan alleen door een arts worden toegepast en ook deze stap wordt alleen in het boek besproken.

De behandeling van fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom en myalgische encefalomyelitis komen op deze site en in het boek uiteraard ook aan bod, maar fibromyalgie heeft, vanwege de pijn, een ietwat ander behandelingsstappenplan.

Ook vermoeidheidsklachten ten gevolge van de covid-19, beter bekend als ‘long covid’, kunnen dankzij het doorlopen van het 5-stappenplan vaak grotendeels worden verholpen. Hierbij volstaan doorgaans de eerste twee stappen.

Direct bestellen

 

(Telefonisch) consult: voor iedereen

Mensen die chronisch vermoeid zijn kunnen zich vaak slecht concentreren. Het is voor hen lastig om lange teksten te lezen, laat staan die op zinvolle wijze voor het eigen herstel te gebruiken. Om dit te ondervangen bevindt zich aan het einde van elk hoofdstuk in het boek een beknopte samenvatting. Een andere oplossing biedt een (telefonisch) consult. Dit is ook voor patiënten die niet vast in mijn praktijk zijn ingeschreven en die dus een andere huisarts hebben. Voor meer informatie, zie Consultatief spreekuur of neem contact op.

Neem direct contact op

 

Het boek ‘Chronisch Vermoeid’ bestellen?

Het bestellen van het boek kan eenvoudig via Bol.com, klik hier om via Bol.com te bestellen. U kunt het boek ook bestellen via de website van de uitgeverij, klik hier om via Uitgeverij Christofoor te bestellen.

Liever eerst het boek doorbladeren? In Doetinchem heeft boekhandel Raadgeep & Berrevoets het boek op voorraad en u vindt het ook in mijn wachtkamer als inkijkexemplaar.

Op deze website vindt u (enigszins verspreid) wat beknopte informatie over de diverse onderwerpen uit het boek.

Terug