Chronisch vermoeid: wat heb ik toch?

Een burn-out, ziekte van Lyme, ME, fibromyalgie, long covid, een vitamine B12 tekort? Allemaal mogelijke oorzaken van uw chronische vermoeidheid. De praktijk wijst echter uit dat mensen die chronisch vermoeid zijn vaak verschillende vermoeidheidsaandoeningen tegelijkertijd hebben en deze oorzaken van chronische vermoeidheid wilt u allemaal behandelen. Het boek ‘Chronisch vermoeid’ van mij, Ernst Ellis, huisarts met tientallen jaren ervaring op dit gebied, beschrijft een herstelplan bij diverse oorzaken van vermoeidheid zoals: een vitamine B12 gebrek, een burn-out, een winterdepressie, een trage schildklier, een slechte slaap, fibromyalgie, een chronisch vermoeidheidssyndroom, ME en long covid, met een 5-stappenplan.
Meer dan 50 ziektebeschrijvingen illustreren hoe anderen dit stappenplan hebben doorlopen en geven daarmee een idee hoe dit stappenplan mogelijk ook bij uw herstel ingezet kan worden.


Het 5-stappenplan

Het 5-stappenplan is een herstelplan waarmee u zelf, eventueel samen met uw partner, of onder begeleiding van mij, huisarts Ellis, aan de slag kunt om de oorzaak of oorzaken van uw chronische vermoeidheid te achterhalen, te behandelen en te herstellen.

Vanwege de complexe aard van de klachten, is bewust gekozen voor de opbouw zoals u die in het boek leest. Elke stap in het stappenplan moet liefst in deze volgorde doorlopen worden, om te voorkomen dat mensen met vermoeidheidsklachten in een welbekende fuik lopen: de focus op slechts één aandoening, terwijl bij complexe vermoeidheid vaak sprake is van twee of meer vermoeidheidsaandoeningen.

  1. Stap 1 begint met diagnose, therapie en behandeling van een mogelijk vitamine B12 tekort,
  2. Stap 2 gaat over het behandelen van concentratieproblemen. Ik noem dat een burn-out of burn-outcomponent. Onderdeel van stap 2 is het 4-fasenplan, hierover kunt u ook meer lezen op deze pagina: 4-fasenherstelplan
  3. Stap 3 behandelt de wintermoeheid, ook wel bekend als de winterdepressie, terwijl een winterdepressie lang niet altijd betekent dat de persoon in kwestie daadwerkelijk depressief is.
  4. Stap 4 bespreekt de trage schildklier. Een lastig te behandelen orgaan, waarvan de rol bij vermoeidheid zeer vaak wordt onderschat.
  5. Stap 5 gaat dieper in op de behandeling van slechte slaap. Voorgaande stappen kunnen invloed hebben op verbetering van de slaap, maar soms blijkt het niet voldoende en lijkt gestoorde slaap een zelfstandig probleem.

De behandeling van fibromyalgie komt aan bod, maar met een iets anders stappenplan. De bespreking van het chronisch vermoeidheidssyndroom (cvs) en van myalgische encefalomyelitis (me) volgt daarna.
Ook vermoeidheidsklachten ten gevolge van de covid-19, beter bekend als ‘long covid’, worden besproken, maar door de snelle ontwikkelingen van de inzichten rond long covid zijn de desbetreffende pagina’s op deze site meer ‘up to date’ en worden er op deze site meer ziektegeschiedenissen gepresenteerd.


(Telefonisch) consult: voor iedereen

Mensen die chronisch vermoeid zijn hebben vaak ook concentratieproblemen. Voor hen is het lezen van een boek nogal lastig. Om dit te ondervangen bevindt zich aan het einde van elk hoofdstuk een beknopte samenvatting die in een kwartier leesbaar is. Een andere oplossing is het aanvragen van een (telefonisch) consult. Consulten zijn ook mogelijk voor patiënten die niet vast in mijn praktijk zijn ingeschreven.


Het boek ‘Chronisch Vermoeid’ bestellen?

Dit kan eenvoudig via Bol.com, klik hier om via Bol.com te bestellen. U kunt het boek ook bestellen via de website van de uitgeverij, klik hier om via Uitgeverij Christofoor te bestellen.

Liever eerst het boek doorbladeren? In Doetinchem heeft boekhandel Raadgeep & Berrevoets het boek op voorraad.

Terug