Hoge B12 spiegel schadelijk?

B12-injectietherapie schadelijk? Nee ! 
Op 21 -01-2020 kwam het AD met een artikel waarin werd beweerd dat hoge dosis B12 schadelijk kunnen zijn. In het artikel wordt gerefereerd aan een onderzoek van het UMCG ( Universitair Medisch Centrum Groningen). De volgende dag kwamen ook de Telegraaf, Metro en RTL-nieuws ( EditisNL aflevering 16 18.44 uur) met dit nieuws. Dit is fake-nieuws.
Wie het oorspronkelijke  artikel leest bemerkt al snel dat de redactie van het AD niets van het artikel heeft begrepen. Het artikel gaat niet over een schadelijk effect van hoge dosis B12 maar over eerder overlijden aan diverse doodsoorzaken  bij  spontaan hoge B12-spiegels bij patiënten van gemiddeld 50-55 jaar met reeds aanwezig nierlijden.
In het artikel wordt gefilosofeerd over de reden van de hoge B12-spiegels en wordt geopperd dat dit mogelijk op lever- en of nierlijden zou kunnen duiden. Er werden geen aanwijzingen gevonden voor een oorzakelijk verband tussen de hoge B12-spiegel en het groter overlijdensrisico. Patiënten die B12 gebruikten werden zelfs uit het onderzoek geweerd maar men kon dit alleen met zekerheid stellen bij de patiënten die B12-injecties gebruikten. Omdat B12 vrij verkrijgbaar is kon men niet met zekerheid uitsluiten dat er toch patiënten aan het onderzoek meededen die B12-tabletten hadden gebruikt. Klik hier om het wetenschappelijke artikel te downloaden. In het RTL-programma is een onderzoeker van het UMCG aan het woord maar deze zegt nergens dat het innemen van B12 schadelijk is. Hij heeft het, terecht, over een hoge B12-spiegel. Door zijn reactie in de zelf gekozen context van de journalisten te plaatsen lijkt het alsof hij beaamt wat de journalisten zeggen maar dat is dus helemaal niet het geval.
Mijn eerste reactie op het AD-artikel  was: ” wat jammer dat de onderzoekers juist de nadelen van B12 onderzochten en niet de voordelen.” Maar bij bestudering van het originele artikel bleek dat de onderzoekers aanhaakten bij een reeds bestaand onderzoek in Groningen en dat zij daar een B12 bepaling aan toe hadden gevoegd. Zo kun je inderdaad goedkoop onderzoek naar B12 doen.
Een onderzoek naar de voordelen van intensieve  B12-injectietherapie is erg kostbaar en is dan ook nog niet gedaan. Daarmee zijn de mogelijke nadelen van deze therapie dus ook niet bekend en door het Groningse onderzoek ook niet bekend geworden.
Ambulances hebben een overigens een cyanokit bij zich waarin 5000 keer zoveel B12 zit als in 1 ampul B12. Deze hoeveelheid wordt binnen 15 min toegediend en eventueel wordt dit nog herhaald ; totaal dus 10.000 maal de dosering van 1 ampul B12. Op korte termijn in ieder geval dus redelijk onschadelijk.